12 december 2013, De greenpeace zaak

Rusland-& GOS Tafel

De Greenpeace zaak en andere zaken vanuit Nederlands en Russisch perspectief door Heleen Over de Linden, advocaat bij Bradalaw 

Het komt niet zelden voor dat Russische aangelegenheden in Nederland eenzijdig worden belicht. Het doel van de lezing is om de Greenpeace zaak ook vanuit Russisch oogpunt te bezien, waarbij zal worden ingegaan op de uitspraak van het Zeerechttribunaal, de doorwerking daarvan op het nationale Russische recht en de complexiteit van de zaak waar niet alleen de vraag over territoriale wateren speelt, maar ook over ''bijzondere economische zones'', de Nederlandse vlag waaronder het schip voer, piraterij, vandalisme en eventuele rechtvaardigingsgronden voor het gedrag van bemanning en schipper.

Afgezien van de Greenpeace zaak zal ook worden ingegaan op een aantal ondernemingsrechtelijke kwesties, zoals procedures over de overdracht van eigendom van een in Rusland gelegen onroerende zaak die achteraf bezien nietig blijkt te zijn vanwege de ongeldigheid van een vroegere overdracht, waarbij het begrip ''te goeder trouw'' van belang is. Ook zal kort worden ingegaan op interessante situaties die kunnen ontstaan wanneer grensoverschrijdend wordt geprocedeerd en de Russische rechter Nederlands recht moet toepassen en dat ook daadwerkelijk doet.

Nu Heleen over de Linden vloeiend Russisch spreekt en zij ook met zekere regelmaat in Rusland procedeert, vertelt zij uit eigen ervaring en onderbouwt  haar betoog met Russische bronnen.

Van 18.00 uur tot 18.30 uur muzikaal intermezzo door: MUSICA NOSTALGIA

Het ensemble Musica Nostalgia heeft in haar repertoire nostalgische muziek uit vervlogen tijden, waar de heimwee van de componist naar het verleden de overhand krijgt: klassieke en licht klassieke muziekstukken van Russische componisten, Russische romances, bewerkingen van traditionele Russische liederen, gezongen en gespeeld op domra en piano.

Het ensemble bestaat uit vier dames die in afwisselende samenstelling optreden: Dina Belinski – sopraan, Iryna Ryabova – alt, mezzo-sopraan, Yuliya Ponomaryova – piano, Natalyia Mizinova – domra.

Voor nadere informatie over het ensemble zie: www.musicanostalgia.nl

 

Programma: 
18.00 uur Ontvangst + optreden Musica Nostalgia.
19.00 uur Lezing € 10,00.
20.00 uur Lezing + all-in diner 3-gangen Russisch menu (zie onderstaand) incl. twee (huis)wijn en waters aan tafel en koffie/thee na à € 47,00.

Inschrijven

INSCHRIJVEN VOOR DEZE AVOND IS MOGELIJK DOOR MIDDEL VAN OVERSCHRIJVING VAN GENOEMD BEDRAG OP REKENING: 1581.67.252 van: STICHTING RUSLAND DAG, onder vermelding van: ''1212'' en uw e-mailaddress voor de bevestiging (i.p.v. ''@'' kunt u schrijven: ''at'').


Menu:
Haringsalade met zoetzuur van rode biet, blini met kaviaar en bieslook crème fraiche
*** 
Boeuf stroganoff met peterselie puree
Witte kool salade met walnoten 
Wortel selderij salade met mierikswortel
*** 

Gogol Mogol.

Sponsors