19 juli 2013 (vrijdag). Zomerevenement vriendschapsjaar NLRF2013

De commissie van de Rusland-, en GOS-tafel en de sponsoren nodigen u van harte uit op vrijdag 19 juli 2013 voor de feestelijke midzomerviering van het vriendschapsjaar Nederland-Rusland 2013.
De feestelijkheden zullen plaatsvinden op het 17e eeuwse Geelvinck Hinlopen stadspaleis aan de Herengracht in Amsterdam alsook in de binnentuin die deze gracht met de Keizersgracht verbindt.
Opera soprano Anna Tsarina komt speciaal voor deze avond uit Moskou over en zal een drietal concerten geven, begeleid op de vleugel door Alexander Pokidchenko (meer over Alexander Pokidchenko zie onder)  
Vertaler Peter Charles komt uit het buitenland over om deze avond zijn vertaling van de trilogie van de Russische schrijver Maxim Gorki te presenteren, welke door de Arbeiderspers in het privedomein wordt uitgegeven. 
Gedurende de avond worden Russische hapjes geserveerd. Typisch Russische drankjes zijn tegen geringe vergoeding verkrijgbaar en worden deels gesponsord door de producent.

EEN EERSTE FOTOIMPRESSIE IS TE ZIEN VIA DE WEBSITE VAN ONZE ZEER GEWAARDEERDE BEZOEKER: COR DENNEMAN HEILSCHER:

http://www.cordenneman.com/photography/rusland--gos-tafel-met-anna-tsarina

Programma:

Inloop van 17.00 tot 17.45 uur. Einde rond middernacht.

Om 18.00 uur, 20.00 uur en 22.00 uur: optreden Opera Soprano Anna Tsarina.

Rond 19.00 uur: Boekpresentatie Maxim Gorki door Peter Charles

Diverse speechmomenten, gerelateerd aan het vriendschapsjaar.

Meer informatie over de optredens, sponsoren en de locatie: zie onder en banner.

Prijs:  € 37,50 per persoon incl. entertainment gedurende de hele avond en Russische hapjes.

Gratis tussen 18.30 uur en 22.00 uur: cognacproeverij, georganiseerd door TAVRIA Vitage cognacs & brandy.

DE KAARTEN ZIJN UITVERKOCHT.

Vragen: tel. secretariaat: 06-21280276.

Dresscode: feestelijk en/of gout Russse. 

HET EVENEMENT WORDT GESPONSORD DOOR:

RECHTA ADVOCATUUR.B.V / LOUSTROUS LAW B.V./ BONTEMANTEL B.V./M7EMIRATES.COM OIL & GAS/ TAVRIA VINTAGE COGNACS

EN MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR: 

GEELVINCK HINLOPEN HUIS

DE KONINKLIJKE INDUSTRIEELE GROOTE CLUB.

                         MAXIM GORKIJ: JEUGDHERINNERINGEN, 3 delen

Inleiding van vertaler Peter Charles:

Naast Leo N.  Tolstoi is er in Rusland geen schrijver zo beroemd, zo populair geweest als Aleksej Maksimovitsj Peshkóv, geboren in 1868 te Nizhnij-Novgorod en overleden onder nooit opgehelderde omstandigheden in 1936, beter bekend onder zijn pseudonim Maksím Górki oftewel de Bittere.
Zijn geboortestad werd zelfs in 1932, zij het tijdelijk,  herdoopt met zijn ‘geuzennaam’ Gorki’.Dit epitheton moet men vooral niet negatief opvatten als zou hij een verbitterd man zijn; eerder als 'de benaming voor een mens, die vertrouwd is met het harde leven'.
Zijn populariteit bij het volk is enorm; in 1898 verschijnt er een bundel van zijn ‘Vagebonden’ verhalen, die in een oplage van 100.000 wordt gedrukt, een ongekend aantal voor die tijd.  Repin schildert zijn portret dat in 1900 als deel van een expositie in Odessa te zien is, een schilderij dat de sensatie van de tentoonstelling wordt. 
Na de mislukte volksopstand van 1905 verlaat Gorki Rusland, om voor zijn volk een propagandatocht door de wereld te maken. In 1906 wordt in zijn bijzijn te Berlijn zijn toneelstuk ‘Nachtasiel’ opgevoerd, een stuk dat thans nog regelmatig, net als zijn andere toneelstukken ‘Zonnekinderen’ en ‘Zomergasten’, op de planken wordt gebracht. 
‘Nachtasiel’ werd in 1998, ‘Zomergasten’ in 2009 in Nederland opgevoerd door de toneelgroep Oostpool en ‘Zonnekinderen’ tenslotte, de laatste keer in 2005.
In 1906 verschijnt ‘De Moeder’ wat zijn beroemdste boek is geworden, een epos over het opstandige, hongerige Russische volk en zijn verzet tegen een onderdrukkende tsaristische regering.
In het Westen heeft dit boek ertoe geleid dat men Gorki als communist, marxist is gaan zien, vazal van het communistische regime van na 1917 en, dientengevolge, van Stalin
Niets is minder waar! Uit de briefwisselingen met Lenin blijkt duidelijk zijn verzet tegen tal van maatregelen van de communistische regering en zonder overdrijving mag worden gezegd dat hij honderden intellectuelen, met inzet van eigen persoon, tegen de partij c.q. Lenin in bescherming heeft genomen.'
Van 1906  tot 1913 verblijft Gorki  op Capri, schrijft daar in 1912 het eerste deel van zijn driedelige autobiografie ‘Kinderjaren’, een vlijmscherp verslag van zijn  verblijf bij zijn grootouders vanaf zijn vierde tot aan zijn elfde jaar. Onvergetelijke portretten van de tirannieke grootvader, die met zekere wellust zijn kleinkinderen geselt; van diverse personages die tot symbool zijn uitgegroeid, van de grootmoeder, (baboeshka) die de belangrijkste mens is geweest in het leven van Gorki, die hem gevormd heeft met haar mensenliefde, optimisme, liefde voor de natuur, geloof in de mensheid en sprookjesachtige vertelsels.
In 1913 keert Gorki terug naar Rusland. Antipatriot en antinationalist als hij is, keert hij zich tegen de oorlog.
Hij schrijft in 1914 het tweede deel van de autobiografie: ‘Onder de mensen’ welk deel loopt tot aan zijn vijftiende jaar. Ook daar tientallen portretteringen van mensen, die Gorki door zijn aangeboren literaire gave tot onvergetelijke personages heeft gemaakt.
Gezien zijn kritiek op het communistisch bewind krijgt hij van Lenin de ‘raad’ naar het buitenland te vertrekken.
Daar schrijft hij onder meer in 1922 het derde deel van zijn autobiografie ‘Mijn Universiteiten’, het verslag van zijn leergang onder het volk dat hem uiteindelijk gevormd  heeft tot de wereldberoemde auteur Maksim Gorki.
In 1933 keert hij definitief terug naar de Sovjet-Unie, waar deze hoogbegaafde schrijver en ingoed mens als een ‘gevangene’ van Stalin onder verdachte omstandigheden in 1936 in eenzaamheid sterft. Zijn in 1897 geboren zoon Maksim is hem in 1934 al voorgegaan als slachtoffer van een moordaanslag.
Er zijn meer dan 800.000 mensen in Moskou op de been op de dag van de bijzetting van de urn met zijn as, de stoffelijke resten van een groot humanist,  in de muur van het Kremlin.

-----------------------

Alexander Pokidchenko  - one of the most talented musicians, composers of his generation. As a child hе studied with the well-known teacher Vera Klyachko, who herself was taught by V. Sofronitsky.

As the composer, he continued the education in Moscow and in 1991 graduated from composer faculty  the Moscow State Conservatory - Chaikovsky (a class of professor A. Nikolaev).

A member of the Union of Composers of Russia.

The honored artist of Russia (2007).

His work displays vivid, individualistic qualities and his calling cards are a sense of the theatrical married with an exact understanding of style and genre. He is well-known as an arranger and master of musical drama.

A.Pokidchenko writes remarkably expressive, warm songs. In 2005 one of his songs won in an international festival in Varna, Bulgaria.

The lider of jazzgroup «Moscow Petrovich Club».

Alexander`s natural desire to act inspires him to give poetry readings, write and perform in literary-musical solo concerts.

He also has an especially subtle talent as an ensemble player: the sense of partnership on stage and unification by the music. Over the years he has worked as an accompanyist with many popular Russian singers.

He has  taken part in international festivals in Russia, Ukrain, Austria, France, Germany, Finland, Portugal, Chine, USA.

Whether he is working as a composer, pianist, accompanyist, actor, singer – Alexander Pokidchenko is always able to pass on his energy and love for music to the audiences of all ages.

 «Sasha Pokidchenko is a person with a perfect ear for every art.                                          I admire him at the piano, in our life and in this world»                                                                                                                      Sergei Yursky

http://www.cordenneman.com/photography/rusland--gos-tafel-met-anna-tsarina

 

 

FOTOSERIE VAN OPERA SOPRANO ANNA TSARINA EN LOGO'S VAN SPONSOREN. VOOR DEEPLINKS NAAR WEBSITES ZIE HOMEPAGE

Sponsors