THURSDAY 9 MAY 2019 VICTORY DAY (DJEN POBEDY. Lezing over de val van Berlijn in 1945

9 MAY 2019 BEVRIJDINGSDAG IN RUSLAND (DJEN POBEDY). DE VAL VAN BERLIJN OP 9 MEI 1945.

LECTURE IN DUTCH.

Deze avond geeft de heer Blom (Serge) een lezing over de capitulatie van de Duitsers op 9 mei 1945 in Berlijn. De heer Blom is werkzaam bij het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH), onderdeel van het Ministerie van Defensie, te Den Haag. 

De heer Blom is tevens docent militaire geschiedenis aan  o.a. het Instituut Defensie Leergangen, KMA, Führungsakademie Bundeswehr en bij operationele eenheden. Voorts was hij ‘operationeel dagboekschrijver’ in Afghanistan. Co-auteur van ‘De Georgische muiterij op Texel’.

Op 22 juni 1941 viel Duitsland met zijn bondgenoten de Sovjet-Unie binnen (Operatie ‘Barbarossa’). Maar het Duitse offensief liep vast en Sovjet  tegenoffensieven brachten de Duitsers in grote problemen. In 1942 en in 1943 wist Duitsland het initiatief te hernemen,  maar na de slag bij Koersk lag het initiatief definitief bij de Sovjets. Uiteindelijk wisten zij in 1945 Berlijn te veroveren, waar op 9 mei  om 00.16 uur de Duitsers  zich onvoorwaardelijk overgaven.

Volgens de Britse historicus Antony Beaver was voor de Duitsers het gevecht met de Sovjet-Unie het hoofdstrijdtoneel; 90 % van alle Duitse verliezen waren aan het Oostfront. Voor de aanval op de Sovjet-Unie waren meer dan 150 Duitse divisies beschikbaar plus troepen van bondgenoten. Na aanvankelijke successen liep de Wehrmacht vast voor Leningrad en Moskou. Sovjet tegenaanvallen, brachten de Duitsers in grote problemen. Maar in 1942 wisten zij het initiatief te hernemen en rukten op tot Stalingrad aan de Wolga (Operatie ‘Blau’) en de Kaukasus. Doch een Sovjet tegenoffensief vernietigde het leger in Stalingrad en de legergroep  op de Kaukasus wist zich slechts met moeite te redden. In 1943 hernamen de Duitsers het initiatief, maar hun offensief bij Koersk (Operatie ‘Zitadelle’) mislukte. Vanaf dat moment was de Wehrmacht vooral in het defensief. In de zomer van 1944 vernietigde het Sovjet leger de Duitse ‘Heeresgruppe Mitte’ (operatie ‘Bagration’). In dezelfde tijd werd de invasie door de  Geallieerden in Normandië een succes. Uiteindelijk ontmoetten de geallieerde- en Sovjet legers elkaar aan de Elbe, terwijl Berlijn in een geweldig Sovjet offensief werd veroverd. Hieraan zal het grootste deel van de lezing worden gewijd.

Programma:  

DONDERDAG 9 MEI 2019 

18:00 uur: Borrel  
19:00 uur: Lezing/Presentatie inclusief welkomstdrankje € 10,- 
20.15 uur: Diner, 2-gangen menu en lezing ad € 34,00 of diner all-in en lezing plus welkomstdrankje à € 44,50 voor menu incl. 2 glazen wijn en water aan tafel en koffie/thee na. 

Opgave en betaling: 
Betaling geschiedt op de gebruikelijke wijze middels overschrijving van het betreffende bedrag per persoon op rekening van de Ruslandtafel, NL18RABO 01581.67.252, onder vermelding van: ‘’0905’’ en uw persoonlijke e-mailadres voor de bevestiging. In plaats van “@” kunt u schrijven “at”.  

Indien u voor meer dan 1 persoon tegelijk betaalt, graag voor elke deelnemer een individueel e-mailadres opgeven, zo niet dan kan de Koninklijke Industrieele Groote Club uw inschrijving niet bevestigen. 

Leden van de Koninklijke Industrieele Groote Club worden verzocht zich in te schrijven via de website van de club: www.igc.nl Alsdan betaalt men geen € 10,00 voor de lezing (en is ook het welkomstdrankje niet inbegrepen).

Uiterste opgavedatum voor het diner, woensdag 8 mei a.s. te 11.50 uur. uiterste opgavedatum voor uitsluitend lezing: donderdag 9 mei a.s. te 11.50 uur. 
Vragen? Mail: secretariaat@ruslandtafel.nl

 

 

Sponsors