DINSDAG 24 OKTOBER 2017, 100 JAAR RUSSISCHE REVOLUTIE

U bent van harte uitgenodigd op
 
DINSDAG 24 OKTOBER 2017, 100 JAAR RUSSISCHE REVOLUTIE
 
(Dutch spoken)

Aanvulling op programma: een glaasje wodka wordt u aangeboden door de Ruslandtafel, Kunst&Cultuurtafel en Geschiedenistafel. 

Boekhandel Pegasusboek www.pegasusboek.nl ) zal vertegenwoordigd zijn met een aantal mooie boeken over de Russische revolutie en over Rusland. Onder aan deze pagina treft u nadere informatie aan.

Historicus Henk Kern en auteur Alexander Münninghoff aan op deze avond in dialoog over aard en oorsprong van de bolsjewistische staatsgreep van oktober 1917: Was het een revolutie? Zaten de Duitsers erachter? Kon he t alleen in Rusland gebeuren? 

Dr. Henk Kern, Universiteit Leiden, Instituut voor Geschiedenis.
https://www.universiteitleiden.nl/en/staffmembers/henk-kern#tab-1
  
Drs. Alexander Münninghoff , Ruslandkenner, voormalig journalist en thans schrijver.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Alexander_M%C3%BCnninghoff 

Was de bolsjewistische staatsgreep op 24 oktober 1917 en volgens de oude, Juliaanse kalender op 7 november 1917, alleen mogelijk in Rusland of was het de enige geslaagde omwenteling van alle Europese pogingen tot revolutie begin twintigste eeuw? Hoe ver ging de Duitse bemoeienis achter de schermen met Lenins revolutie?

Historicus dr. Henk Kern en voormalig journalist en thans schrijver Alexander Münninghoff gaan in dialoog over deze intrigerende kwesties op een unieke avond.

De avond is uniek ook vanwege het feit dat er zowel in Rusland als daarbuiten doelbewus nauwelijks aandacht wordt besteed aan 100 jaar revolutie, uit angst dat groeperingen worden geinspireerd. Het is de bedoeling dat op deze avond, wanneer het exact 100 jaar is geleden dat de revolutie op het Paleisplein in St.Petersburg aanving, de sfeer uit die tijd enigszins te doen herleven.  

Programma: 

18:00 uur Borrel
19:00 uur Lezing/Presentatie, inclusief 1 welkomstdrankje en een 1 glaasje wodka € 10,00*
20.15 uur Diner.

Lezing en 2-gangen menu: € 34,50. All-in diner: € 44,50 hetgeen inhoudt: lezing, 2-gangenmenu incl. 2 glazen wijn en water aan tafel en koffie/thee na. 

DE PLAATSEN VOOR HET DINER ZIJN BIJNA UITVERKOCHT
Graag eerst een mail sturen met de vraag of er nog plaats is alvorens voor het diner te betalen. Mail: secretariaat@ruslandtafel.nl

Opgave en betaling:

Betaling geschiedt op de gebruikelijke wijze middels overschrijving van het betreffende bedrag per persoon op rekening van de Stichting Rusland Dag, NL18RABO 0158167252, onder vermelding van: ‘’2410’’ en uw persoonlijke e-mailadres voor de bevestiging. In plaats van “@” kunt u schrijven “at”. 

Indien u voor meer dan 1 persoon tegelijk betaalt, graag voor elke deelnemer een individueel e-mailadres opgeven, zoniet dan kan de Koninklijke Industrieele Groote Club uw inschrijving niet bevestigen.

Leden van de Koninklijke Industrieele Groote Club worden verzocht zich in te schrijven via de website van de club: www.igc.nl Alsdan betaalt men geen € 10,00 voor de lezing (en is ook het welkomstdrankje niet inbegrepen).

Uiterste datum van inschrijving (inclusief betaling) voor het diner:
Maandag 23 oktoberi a.s. te 11.50 uur.

Uiterste datum van inschrijving (inclusief betaling) voor de lezing:
Maandag 23 oktober a.s. te 11.50 uur. (Zolang er plaats is in desbetreffende zaal). 

Annulering:
Bij annulering na de uiterste inschrijfmomenten worden reeds betaalde bedragen niet teruggestort. Bij annulering voor het uiterste inschrijfmoment wordt 100 % terugbetaald. 

Vragen? Mail: secretariaat@ruslandtafel.nl

Leden van de Koninklijke Industrieele Groote Club kunnen zich via de website van de club opgeven en betalen dan geen EUR 10,- voor de lezing met welkomstdrankje. www.igc.nl 

DEZE AVOND WORDT SAMEN MET DE KUNST & CULTUURTAFEL EN DE GESCHIEDENIS TAFEL VAN DE KONINKIJKE INDUSTRIEELE GROOTE CLUB GEORGANISEERD. 

INFORMATIE OVER DE BOEKVERKOOP DOOR PEGASUSBOEK IN DE CLUBZAAL TIJDENS DE BORREL VAN 18 TOT 19 UUR: 
www.pegasusboek.nl 

100 Jaar Russische Revolutie

Kees Boterbloem: Revoljoetsija! De betekenis van de Russsische revolutie in historisch perspectief, AUP 2017,279 blz., gebonden: € 24,95

Revoljoetsija! Gaat in op het ontstaan van de Russische revolutie en haar gevolgen. Kees Boterbloem beschrijft hoe een fraaie theorie over menselijke gelijkheid veranderde in een vreselijke praktijk van menselijk lijden. Een van de thema’s die hij daarbij behandelt is dat in Rusland en de Sovjet-Unie op cruciale momenten een ander pad van ontwikkeling mogelijk was geweest, wat de mislukking van het Sovjet-project een andere wending had kunnen geven. Boterbloem schreef een uniek werk en probeert de betekenis van de Revolutie honderd jaar later voor een Nederlands publiek te interpreteren. Daarbij schenkt hij ook aandacht aan de curieuze rol van Nederlandse en Belgische communisten in de beginjaren van het communisme.

Tony Brenton (onder redactie van): Keerpunten van de Russische Revolutie, Omniboek 2017, 367 blz., paperback: € 27,50

Met artikelen over de beslissende momenten van de Russische Revolutie. 1904-1905 De Russisch-Japanse oorlog; september 1911 De moord op Stolypin; juni 1914 Het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog; maart 1917 De laatste tsaar; april-juli 1917 Lenin verschijnt op het toneel; augustus 1917 De Kornilov-affaire; oktober 1917 De Oktoberrevolutie; januari 1918 De val van de wetgevende vergadering; juli 1918 Redding van de tsaar en zijn gezin; augustus 1918 De aanslag op het leven van Lenin; november 1918 De coup van Koltsjak; maart 1920 Het lot van het Sovjetplatteland; februari 1922 De bolsjewistische reformatie. 1917-1922 De triomf van het leninisme. Met bijdragen van o.a. Dominic Lieven, Richard Pipes, Orlando Figes, Edvard Radzinsky, Evan Mawdsley, Catriona Kelly en Richard Sakwa.

Will Englund: Maart 1917 – Op de rand van oorlog en revolutie, Hollands Diep 2017, 448 blz., paperback: € 29,99

In Maart 1917 voert Pulitzer Prize-winnaar Will Englund ons mee langs alle grote thema’s van die tijd: de groeiende macht van de Amerikaanse president, de Russische cultuur en politiek, de strijd tegen racisme en discriminatie en de opkomst van de jazzmuziek. Met een prachtige stijl en een goudmijn aan historische bronnen toont hij ons een fascinerende wereld die meer dan ooit in beweging was.

Neil Faulkner: A People’s History of the Russian Revolution, Pluto Press 2017, 272 blz., paperback: € 21,95

Neil Faulkner sets out to debunk the accumulated myths of the last century, showing how a mass movement of millions mobilised for militant action and destroyed a regime of landlords, profiteers, and warmongers. Rejected caricatures of Lenin and the Bolsheviks as authoritian instigators of totalitarian dictatorship, Faulkner argues that the Revolution was an explosion of democracy and creativity. Laced with first-hand accounts this history offers a perfect primer for the modern reader.

Orlando Figes: Tragedie van een volk – De Russische Revolutie 1891-1924, Nieuw Amsterdam 2006, 1116 blz., gebonden; € 29,99

Tragedie van een volk is het eerste alomvattende werk over de Russische Revolutie in één boek: het geldt reeds vanaf zijn voltooiing in 1996 als een klassieker, zowel in de hoedanigheid van literair meesterwerk als van historisch naslagwerk. Orlando Figes hanteert op briljante wijze een individueel perspectief, ontleend aan de privéverslagen van verscheidene figuren, wier tragische persoonlijke belevenissen met het algemene verhaal zijn verweven. Figes laat ons de Revolutie begrijpen als een menselijk samenspel van gebeurtenissen.

Janine Jager: Hoe komen wij heelhuids uit deze hel – Nederlanders in revolutionair Rusland, Atlas Contact 207,244 bzl., paperback: € 19,99

In 1917, honderd jaar geleden, vond de Russische Revolutie plaats. In februari werd het tsaristische regime omvergeworpen en in oktober namen de bolsjewieken de macht over. Kort daarna brak de burgeroorlog uit. Enkele honderden Nederlanders maakten deze dramatische gebeurtenissen van nabij mee. Velen van hen waren in Rusland geboren of er op jonge leeftijd naartoe getrokken, op zoek naar werk en avontuur. In tsaristisch Rusland hadden zij als zakenmensen of technici een goede positie verworven, maar in de communistische Sovjetrepubliek was voor hen geen plaats meer. Een gevaarlijke vlucht naar Nederland vormde vaak de enige uitweg uit hun benarde situatie. Wat waren hun ervaringen en hoe overleefden zij deze jaren van chaos, ontbering en terreur? Janine Jager put uit brieven, dagboeken en verhalen van Nederlandse ooggetuigen, en laat de lezer hun lotgevallen in revolutionair Rusland meebeleven.

 Michel Krielaars: Alles voor het moederland – de Stalinterreur ten tijde van Isaak Babel en Vasili Grossman, Atlas Contact 2017, 344 blz., paperback: € 19.99

Aan de hand van de bewogen levens van de grote Russische schrijvers Isaak Babel en Vasili Grossman schetst Michel Krielaars een beeld van een meedogenloze wereld, waarin het vermoorden van onschuldige burgers een gewone zaak was en het individu kapot werd gemaakt. Aanvankelijk waren Babel en Grossman net als vele anderen enthousiast en vol hoop over het Rusland van na de revolutie. Zij geloofden dat er offers gebracht moesten worden voor de nieuwe samenleving en waren blind voor de wreedheden van Stalin. Zo kon het gebeuren dat in 1937, de tijd van de Grote Terreur, 800 000 Sovjetburgers met een nekschot werden omgebracht, 1.7 miljoen gearresteerd en 350 000 naar strafkampen verbannen.

In de loop van de jaren maakte enthousiasme plaats voor desillusie en angst. Babel en Grossman konden niet meer schrijven wat zij wilden, de druk vanuit de Communistische Partij werd steeds groter. Krielaars laat als geen ander zien hoe het is om je geloof in gelijkheid, vrijheid en socialisme te verliezen en te moeten inzien dat een ideaal verwordt tot een terreurregime.

Sean McMeekin: De Russische revolutie – Een nieuwe geschiedenis, Nieuw Amsterdam 2017, 479 blz., paperback: € 29,99

Tussen 1900 en 1920 onderging Rusland een complete en onomkeerbare transformatie. Aan het eind van deze twee decennia was de heerschappij van de Romanovs te einde, had zich een nieuw regime gevestigd, was de economie ingestort en hadden meer dan twintig miljoen Russen de dood gevonden. Het bolsjewistische bewind bleef ondanks alles intact. Bij vrijwel elke stap die de revolutionairen zetten werden ze geholpen door landen als Duitsland en Zweden, die probeerden zowel politiek als economisch te profiteren van de chaos en de vloedgolf aan veranderingen die het land onderging. In De Russische Revolutie combineert Sean McMeekin de allernieuwste geschiedkundige bevindingen met een vlot verteld verhaal, en werpt hij nieuw licht op een belangrijk historisch keerpunt in de twintigste eeuw. Een onmisbaar boek waarin McMeekin laat zien dat de revolutie in vrijwel alles een afgeleide was van de Eerste Wereldoorlog, van de liberalen die vonden dat kringen rond de tsaar de oorlogsinspanning moedwillig saboteerden tot Lenin die met hulp van Duitse subsidie zeer effectief anti-oorlogspropaganda wist te maken in het leger.

John Pinfold: Petrograd 1917 Witnesses to the Russian Revolution, Bodleian Library 2017, 309 blz.,

hardback: € 37,95

This gripping book takes us right back to what it was like to have been in Petrograd (later Leningrad, later St. Petersburg) as the world-shaking revolutionary events unfolded. Gleaned from scores of different accounts from non-Russian great and obscure, and presented in a scholarly yet highly accesible way, John Pinfold takes us through the extraordinary narrative almost day-by-day. One moment we’re witnissing Lenin making speeches in the snow, the next with Tsar Nicholas II as he faces execution. This is invaluable eye-witness history at its very best.

Helen Rappaport: Midden in de Revolutie – Petrograd 1917, Spectrum 2016, 439 blz., gebonden: € 29,99

John Reed: Tien dagen die de wereld deden wankelen – Reportage, EPO 2017, 319 blz., gebonden: € 24,-

Het meeslepende ooggetuigenverslag van de jonge Amerikaanse journalist John Reed, een van de weinige westerlingen die de revolutie vanaf de eerste rij meemaakte. In zijn reportage holt Reed als een razende reporter van hot naar her, brengt verslag uit van de toespraken van Lenin over ‘vrede, brood en land’, staat op de eerste rij bij de bestorming van het Winterpaleis en woont de bezetting van fabrieken bij. Een boek dat de chaos en geestdrift van die periode geniaal in woorden weet te vatten.

Revolution – Russian Art 1917-1932, Royal Academy of Arts 2017, 326 blz., gebonden: € 59,95

Encapsulates a momentous period in Russian history, vividly expressed in the art produced between the October Revolution  and Stalin’s  brutal suppression of the avant-garde fifteen years later. This illuminating volume is based around the great exhibition of 1932 that was held at the State Russian Museum in Leningrad, which brought together the most avant-garde art forms as well as the more traditional, including painting, sculpture, graphics, ceramics, textiles and film. The exhibition was to be the swansong of progressive art in Russia,

 1917 Revolutionäres Russland, Theiss 2016, 128 blz., gebonden: € 28,20

In zehn Kapiteln bieten die renommiertesten Osteuropa-Experten in Deutschland einen verständlichen Überblick über die politischen und ideologischen Ursprünge, die Schlüsselereignisse und die führenden Köpfe der Revolution.

Yuri Slezkine: The House of Government – A Saga of the Russian Revolution, Princeton 2017, 1104 blz., hardback: € 41,95

Is unlike any other book about the Russian Revolution and the Soviet experiment. Written in the tradition of Tolstoy’s War and Peace, Grossman’s  Life and Faith, and Solzhenitsyn’s The Gulag Archipelago, Yuri Slezkine’s gripping narrative tells the true story of the residents of an enormous Moscow appartment building where top Communist officials and their family lived before they weren destroyed in Stalin’s purges. A vivid account of the personal and public lives of Bolshevik true believers, the book begins with their conversion to Communism and ends with their children’s loss of faith and the fall of the Soviet Union.

Yuri Slezkine: Het huis van de regering – een familiesaga uit de Sovjettijd Deel 1, Spectrum 2017, 639 blz., gebonden: € 49,99

 

 
Sponsors