REIS NAAR OEZBEKISTAN VAN 22 T/M 30 SEPTEMBER 2016

1001 schatten van de Zijderoute

Studiereis van de Koninklijke IGC naar Oezbekistan

van 22 t/m 30 september 2016

Een van de oudste handelswegen ter wereld – de Zijderoute - spreekt nog steeds tot de verbeelding en herleeft in de 21e eeuw dankzij de economische ontwikkelingen in China, Kazachstan en Oezbekistan.

In Oezbekistan is de schittering van de oude Zijderoute nog steeds tastbaar: indrukwekkende Unesco-monumenten, de talloze bazaars met tapijten en specerijen, karavanserais, moskeeën en badhuizen zijn een lust voor het oog. Het is ook een bijzonder kleurrijk deel van de oude route - wanneer u over Oezbekistan vliegt, doet dit land denken aan een groot tapijt: de ondergrond van geelkleurige zandduinen is versierd met rivieren en kanalen, groene oasen en witte katoenvelden, omzoomd door een uitgestrekt patroon van bergen.

De vermaarde steden Samarkand en Boechara stonden ooit bekend als kweekplaats van innovatie: de in Azië en Europa invloedrijke filosoof, medicus en, wiskundige Aboe Ali Ibn Sina, bekend als Avicenna, leefde hier. Uit de omgeving komt ook Al-Chorezmi, de vader van algoritme en algebra. De hoofdstad Tasjkent (meer dan 2 miljoen inwoners), met zijn boulevards, musea, de uiterst decoratieve metro, theaters en universiteiten, is het centrum van het bedrijfsleven.

De 13e-eeuwse ontdekkingsreiziger Marco Polo volgend, verkent de Koninklijke IGC oude Zijderouteschatten en nieuwe business opportunities, in de aangename nazomertemperatuur van september, in Good Company as always en onder coördinatie van  de commissie van de Oost-Europa Tafel.

Dagprogramma

Dag 1, donderdag 22 september                Amsterdam – Moskou - Tasjkent

Per Aeroflot naar Tasjkent, met overstap in Moskou. Tasjkent, een 19e-eeuwse stad met brede lanen, parken, theaters en indrukwekkende nieuwe monumenten, heeft de allure van een grote stad met een trots nationaal karakter. Het statige beeld van de veroveraar Timoer Lenk domineert het centrum.

Dag 2, vrijdag 23 september                         Tasjkent               

Na aankomst in zeer vroege ochtend transfer naar het hotel en tijd om uit te rusten. In de middag inleidende oriëntatie op de belangrijkste pleinen en gebouwen, zoals het Alisjer Navoj opera- en ballettheater, waarvan de architect ook het Leninmausoleum in Moskou ontwierp. Bezoek aan de nationale sportvereniging Koerasj, bekend om de worstelwedstrijden, en wandeling door de kleurrijke Tjorsoebazaar. Na het diner een lezing door de Nederlandse consul of een deskundige van de Universiteit van Tasjkent.

Dag 3, zaterdag 24 september     Tasjkent

In de ochtend bezoek aan de Polytechnische Universiteit en aan het Museum voor decoratieve kunst, ook het 19e-eeuwse paleis. ’s  Middags bezoek aan het huis-museum van Tamara Hanoem, icoon van de nationale dans van Oezbekistan, en het Museum voor Schone Kunsten. ‘s Avonds een voorstelling in het Navoj Theater (facultatief en o.v.v. het repertoire).

Dag 4, zondag 25 september                        Tasjkent - Samarkand

In de ochtend per bus naar de ‘parel van de Oriënt’: Samarkand. Na aankomst verkennen wij het van de afbeeldingen van Oezbekistan bekende Registanplein met de prachtige koranscholen Oeloegbek en Schir Dor. Aansluitend bezoek aan Goer-Emir, het paleisachtige mausoleum van Timoer Lenk. Later in de middag een modeshow van de lokale ontwerpster Valentina Romanenko.

Dag 5, maandag 26 september   Samarkand

In de ochtend een rondleiding door Sjahi-Zinda, een indrukwekkende necropolis waar de mooiste mozaïeken van Oezbekistan te zien zijn. We zien de Bibi-Hanoemmoskee, waarvan de bouw begon in 1399, na Timoers succesrijke veldtocht tegen India. In de middag een bezoek aan de brandewijnfabriek Chovrenko, bekend in heel Centraal-Azië, met een proeverij. 

Dag 6, dinsdag 27 september       Samarkand – Boechara

In de laatste ochtend in Samarkand een bezoek aan de historische papierfabriek Meros, waar het papier volgens de oude Oosterse manier uit de 7e eeuw vervaardigd wordt. Na de lunch vertrek met sneltrein naar Boechara (reistijd ca.3 uur). Vanaf de negende eeuw na Chr. was de stad als religieus en intellectueel bedevaartcentrum aan de Zijderoute. Na aankomst het bezoek aan Sitorai Moch-i-Hossa, de zomerresidentie van de laatste emir.

Daarna voor de liefhebbers: bezoek aan een hamam. Diner.

Dag 7, woensdag 28 september  Boechara

Hele dag in Boechara met bezoek aan het imposante Po-i-Kaljan-complex, met de Kaljan-minaret, ooit een belangrijk baken voor de woestijnkaravanen. De wandeling door de oude stad gaat langs de Bolohauzmoskee (de voormalige privémoskee van de emir), het Ljabi-hauz, een complex van drie monumentale gebouwen met een immens waterreservoir (hauz) in het centrum, en de versterkte residentie van de emirs, de Ark. ´s Middags een wandeling langs  het mausoleum van Ismail Samani, het mausoleum Tjasjma-Ayoeb en Tjor- Minor, een gebouw met vier minaretten.

 Dag 8, donderdag 29 september                Boechara - Tasjkent

In  de ochtend per sneltrein naar Tasjkent. Na aankomst (reistijd ca. 4 uur) lunch en korte introductie door Uzinfoinvest, deel van het Ministerie voor Buitenlandse Economische Relaties, Investeringen en Handel. ’s Middags  vrije tijd, bij voorbeeld voor een bezoek aan antieke galerijen of de uiterst decoratieve metro. Afscheidsdiner.

Dag 9, vrijdag 30 september                         Tasjkent - Amsterdam

Zeer vroeg in de ochtend transfer naar de luchthaven en vertrek per Aeroflot via Moskou naar Amsterdam.

N.B. Programmaonderdelen en -volgorde zijn onder voorbehoud.

Reisdata: 22 t/m 30 september 2016

Sluiting aanmelding: 1 maart 2016?

Reissom: € 1.995,- per persoon

Toeslag 1-persoonskamer: € 235,- per persoon

Inbegrepen: vlucht per Aeroflot Amsterdam – Tasjkent v.v. met overstap in Moskou * luchthavenbelastingen ca. € 128,- per persoon * accommodatie in centrale **** hotels inclusief ontbijt * entrees en vervoer volgens het programma * lokale gidsen * begeleiding vanuit Voyage & Culture *vier lunches en vijf diners

Niet inbegrepen: visumafwikkeling € 65,- p.p. mits standaardprocedure * niet genoemde maaltijden * avondprogramma * fooien * persoonlijke uitgaven * bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking * administratiekosten € 25,- per boeking

Voor meer informatie en boekingen: T: 020-6238368    E-mail: natalia@voyageculture.nl

Sponsors