WOENSDAG 20 MEI 2020. De slag om Moskou 1941, door Serge Blom, Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH)

Deze avond is de tweede in een jaarlijkse serie "Djen Pobedy" (Dag van de overwinning), waarmee in 2019 is aangevangen.

Op 9 mei 1945 vierde Rusland de overwinning op het fascisme, het einde van de Tweede Wereldoorlog. De Ruslandtafel vindt het belangrijk om aandacht te blijven besteden aan de belangrijke rol die Rusland heeft gespeeld in de Tweede Wereldoorlog, om de gezamenlijke vijand te overwinnen.

Op 22 juni 1941 viel Duitsland met zijn bondgenoten de Sovjet-Unie binnen (Operatie 'Barbarossa'). Maar het Duitse offensief liep vast voor Moskou. Sovjet- tegenoffensieven brachten de Duitsers in grote problemen. 

Volgens de Britse historicus Antony Beaver was voor de Duitsers het gevecht met de Sovjet-Unie het hoofdstrijdtoneel; 90% van alle Duitse verliezen waren aan het Oostfront. Voor de aanval op de Sovjet-Unie (Operatie Barbarossa) waren meer dan 150 Duitse divisies beschikbaar plus troepen van bondgenoten. Al meteen ontstond voor de Wehrmacht een ernstige situatie bij de slag om Brody (juni 1941) op de scheidslijn van de Duitse Heeresgruppen Süd en - Mitte. Maar de Duitsers wisten zich te herpakken en konden na grote inspanning hun opmars vervolgen. Medio augustus 1941 moest Heeresgruppe Mitte tijdelijk troepen afstaan aan de Heeresgruppen Süd en -Nord om deze in staat te stellen hun opmars te vervolgen. Vanzelfsprekend vertraagde dit de opmars van Heeresgruppe Mitte. Pas in september begon Operatie 'Taifun', de aanval op Moskou. Die mislukte. Maar ook in het noorden bij Leningrad en in het zuiden bij Rostov a/d Don liep de Wehrmacht vast. Vervolgens brachten Sovjet-tegenaanvallen de Duitsers en hun bondgenoten in grote problemen.

De heer Blom is docent militaire geschiedenis en geeft les op o.a. Instituut Defensie Leergangen, KMA, Führungsakademie Bundeswehr en bij operationele eenheden. Voorts was hij 'operationeel dagboekschrijver' in Afghanistan. Co-auteur van 'De Georgische muiterij op Texel'.

Programma:
18:00 uur Borrel
19:00 uur Lezing/Presentatie € 10,- 
20.15 uur Diner, 2-gangen menu ad € 35,00 of diner all-in à € 45,50 voor menu incl. 2 glazen wijn en water aan tafel en koffie/thee na.

Opgave en betaling: 
Betaling geschiedt op de gebruikelijke wijze middels overschrijving van het betreffende bedrag per persoon op rekening van de Ruslandtafel, NL18RABO 01581.67.252, onder vermelding van: ‘’2005’’ en uw persoonlijke e-mailadres voor de bevestiging. In plaats van “@” kunt u schrijven “at”.  

Indien u voor meer dan 1 persoon tegelijk betaalt, graag voor elke deelnemer een individueel e-mailadres opgeven, zo niet dan kan de Koninklijke Industrieele Groote Club uw inschrijving niet bevestigen. 

Leden van de Koninklijke Industrieele Groote Club worden verzocht zich in te schrijven via de website van de club: www.igc.nl Alsdan betaalt men geen € 10,00 voor de lezing (en is ook het welkomstdrankje niet inbegrepen).

Uiterste opgavedatum voor het diner, dinsdag 19 mei a.s. te 11.50 uur. uiterste opgavedatum voor uitsluitend lezing: woensdag 20 mei a.s. te 11.50 uur. Na de uiterste opgavedatum worden bij annulering geen betalingen gerestitueerd.


Vragen? Mail: secretariaat@ruslandtafel.nl

Sponsors